Què i Com


Com ho fem?...

Oferim classes d’obediència destinades tant a cadells com a gossos joves, adults i sènior. Cada grup o individu té unes necessitats específiques per la seva edat i s’ha de tenir en compte si volem que el gos aprengui correctament.

Les classes parteixen de la base de que el gos aprén millor essent premiat que castigat. No ens basem únicament en que el gos compleixi una ordre, si no que s’intenta modificar la seva conducta per a que l’animal sigui capaç d’adquirir aquesta ordre.

  • A les classes d’educació per a cadells, d’edat de les 9 a les 12 setmanes, pretenem que l’animal comenci a adquirir, de forma molt gradual i suau, el correcte aprenentatge de les normes bàsiques d’obediència.
  • En les classes per a juniors, de les 12-14 setmanes d’edat fins a la maduresa sexual, amb una activitat extrema, poden treballar ja conceptes com caminar al costat, el venir quan se’l crida, el joc, etc. d’una forma més precisa. Alguns mostren clarament ja el seu temperament i el mètode d’educació s’adaptarà al seu caràcter.
  • Les classes per adults pretenen millorar els problemes d’obediència que el gos no va adquirir de cadell o corregir conflictes conseqüència de males experiències o mal maneig.
  • Finalment, els sènior, alguns amb dèficits cognitius, han perdut els hàbits correctes o els costa respondre als comandaments que abans coneixien. Hem d’adaptar la seva quotidianitat a aquestes limitacions per tal de no deixar-los en l’oblit per que són “vells”.

La nostra metodologia

Els nostres cursos d’educació i obediència es basen en buscar les respostes desitjades del nostre gos utilitzant únicament reforços positius com poden ser premis, jocs, carícies o trocets del seu menjar preferit i intentarem sempre evitar els efectes negatius o castigs de les tècniques d’ensinistrament tradicionals. és una forma d’educar el gos on el que prima és el benestar de l’animal.

Utilitzar aquests mètodes permet treballar amb gossos relaxats, sense estrès i motivats. S’intenta ensenyar al gos a encertar enlloc de corregir continuament els errors però això no significa que tot sigui a través de l’administració de premis. Una de les bases és reforçar les conductes dessitjades per tal que aquestes respostes es repeteixin i intentar anticipar-se a l’aparició de conductes que resulten indesitjades.

En aquest tipus d’educació no es realitzen correccions de conducta a través del castig positiu (aplicació d’estímuls negatius per reduïr l’aparició d’una resposta), però això no vol dir que no existeixi el càstig com a forma de corregir conductes no desitjades, ja que sí assumim la necessitat del castig negatiu (retirada del reforç que maté una resposta per disminuïr l’aparició d’aquest resposta). És a dir, quan un gos ens mossega fort quan juguem amb ell, per eliminar aquesta conducta es pot donar un cop al gos (castig positiu) o bé deixar de jugar amb ell (cástig negatiu), amb les dues tècniques segurament el gos deixarà de mossegar fort però amb la primera ho farà per por a que li fem mal i en el segon cas deixarà de fer-ho per poder continuar jugant. L’estat emocional de l’animal serà diferent i no es recorre a la por per aconseguir canvis en la conducta. A més a més es crearà un fort vincle propietari-gos, per això tractem els animals a través del propietari, i el gos ens donarà les respostes que hem reforçat amb més seguretat i confiança, sense por a equivocar-se.

El gos ha d’adquirir una capacitat de gestió emocional suficient per ser un individu equilibrat i, per tant, ha d’aprendre a gestionar tant els estímuls positius com els negatius. Aleshores els estimuls negatius en una educació són tant o més importants que els positius ja que ajuden a aprendre a gestionar-se emocionalment i a adquirir una capacitat resolutiva.
És important tenir un bon coneixement del comportament natural de l’animal, les possibles reaccions a diferents estimuls i sobre el seu llenguatge corporal i facial per comprendre perquè ens donen una resposta o una altra.
Una de les claus d’aquesta educació és trobar quin és el reforç (mejar, joc, contacte social,...) que motivarà més al seu gos per realitzar una determinada conducta ja que no tots els gossos responen igual davant un mateix estimul. Així com també s’han de tenir en compte les característiques individuals de cada animal amb el que has de treballar, és a dir la seva edat, si pateix alguna malaltia, si presenta alguna deficiència sensorial,...

Totes les tècniques utilitzades tenen rigor cientific, fora de modes o estratègies de venda.